Tips til slåtten!

27 jun
27/06/2017

De fleste har vel hørt fra de gamle at groblad stopper blødning. Da jeg var liten fortalte mormor meg at groblad var en svært viktig vekst og jeg pleide putte den på små sår og rifter. Den gang visste jeg ikke så mye om denne planten, men nå…kan jeg ikke rose den nok! Groblad er en svært viktig vekst og i eldre tider visste man det! Den vokser i veikanten og i grus og alle steder der folk pleide ferdes. Derfor brukte de den også. Skada man føttene på landeveien, plukket man groblad med seg og la den på sårene. Med dårlig skotøy og store strekkninger man måtte gå til fots…var groblad en svært viktig vekst!

Mamma har lært meg at baksiden av grobladet trekker ut bakterier og bettennelse, mens fremsiden av bladet leger sårene. Jeg hakker ofte litt i bladene, slik at saften kommer ut. Man kan presse ut saft også i juice maskinen, og legge på sår i et omslag. I eldre tider laget man også avkok av bladene og te kan brukes til å skylle munnen og tannkjøttet med. Man kan også lage grobladolje til kremer og pomader og tinktur som kan hjelpe blandt annet mot hoste.

En venn av oss skar seg stygt med mortorsag. Såret ble behandlet og lappet sammen hos legen, men det ble infeksjon i sårene. Da ringte han til min mor og hun ba han legge på groblad under bandasjen. Etter en dag var såret allerede bedre og det grodde flott uten større skade. Vi hadde jo hørt om det, vi hadde jo også sett det på små sår, men å se det på et alvorlig stort sår…var fantastisk!

Mitt tips til deg i dag…i disse slåtte tider handler ikke om sår, men de handler om brennenesle! Det er jo ikke så sjelden at man brenner seg på bein og hender når man slår og skal ta inn høy. Vi gjør det hvertfall ganske ofte. Det aller beste hjelpe middelet er altså å gni groblad på plassene man brenner seg! Det hjelper forunderlig godt!!

God slått!! Må været bli godt!!

 

 

 0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *