Duften av lavendel

27 sep
27/09/2017

Lavendel er en av de urtene som brukes mest når man lager eteriske oljer og dufter i kosmetikk og såper. Det er ikke så rart for duften er veldig karakteristisk og god. Du merker når du går gjennom en hage som har flere lavendel planter. Det er mange som har denne flotte urten i hagen sin, mange har den fordi de er blitt fortalt at den hindrer snegler. Det e rtil en viss grad sant og så er det ikke sant. Jeg har sjølv sett sneglene ligge å slynge seg rundt bladene og blomsten, så noen snegler liker nok denne planten også.

Vi pleier tørke lavendel og oppbevareren den i papirposer. En favoritt hos oss har vært å lage små poser av restestoff som vi fyller med lavendel og bruker som gaver. Posene kan legges i skap og skuffer for å hindre møll og midd. Man kan også ha en liten pose under puta. Lavendel har nemlig veldig beroligende egenskaper, duften gjør deg avslappet og søvnig. Derfor kan et bad i lavendelblomst være godt før man skal legge seg. Fotbad med blomsten kan også anbefales.

Disse små posene er lett å sy. Du klipper bare ut to firkanter du syr sammen på vrangen og så putter du i tørka blomster. Posene har vært særlig populære på barneskolen vår, datteren min har gitt dem i gave til de andre jentene og alle har gått å sniffet på lavendel. Sikkert populært når de blir søvnige i timene:)

Du kan koke te av lavendel. Den kan hjelpe på menstruasjonssmerter. Lavendel er nemlig krampeløsende, bettennelseshemmende og soppdrepende. Det brukes faktisk lavendel i luss og midd midler til dyr. Har du ikke prøvd lavendel i matlaging har du gått glipp av noe. Både blomster og blader kan brukes. Prøv det på kylling eller lam, og prøv det gjerne på fisk også. Lavendel kan sette en piff og en annerledes smak, verdt å prøve.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *